Hurtig levering 〡 +2000 Produkter 〡 4,6 stjerner 〡Om osÅbningstider
Brug for hjælp? 97491452 / [email protected]

GØR DET SELV

Hvordan lægger man chaussesten

Komplet guide til hvordan du kan lægge chaussesten og hvilke muligheder du har. 

Belægninger med chaussesten

Belægninger med chaussesten lægges normalt med håndkraft på et bæredygtigt underlag af sand, grus eller mørtel. Her i denne guide kommer vi igennem følgende emner:

  • Underlag
  • Læggevejledning
  • Buesætning
  • Buesætning m midte
  • Tværsætning
  • Diagonalsætning
  • V-sætning
  • Påfuglemønster

Sådan laver du underlag til chaussesten

Underlaget under ens chaussesten skal være solidt og hårdt så man får et underlag der holder.

Vi anbefaler at man benytter 10-25 cm komprimeret stabilgrus – alt efter hvor meget trafikbelastning de udsættes for. Når underlaget af stabilgrus er komprimeret anbefaler vi at fylde 5-6 cm fint grus eller afretningssand som chausséerne kan sættes i.

Sådan lægger du chaussesten

Når underlaget er komprimeret, sættes chaussestenene i cirka 5-6 cm fint grus eller sand. (Vi anbefaler ikke sand eller grus med over 5 mm sten)

Overfladen af laget bør være afrettet efter den højde den færdige belægning skal have.

Alt efter hvilken type belægning man er i gang med sættes stenene forskelligt. Chaussesten sættes ofte med håndkraft og efterfølgende bankes ned med en gummihammer. Når stenene er lagt, bliver de ofte komprimeret med en pladevibrator.

Disse mønstre sættes chaussesten ofte i

Chaussesten har en størrelse som giver fantasien frit spil når man snakker om at anlægge dem. Vi har herunder samlet de mest populære mønster til chaussesten.

Buesætning

image 14

Buesætning er en af de mest udbredte forbandter til chaussebelægninger.  Chaussestenene sættes efter en cirkelbue, der skærer hinanden i en vinkel på 90 grader. Forbandtet giver et dekorativt udseende. Vi anbefaler at bruge trinvis større sten mod midten af buen for at give mere ensartet fuge.

image 15

Buelængden (Korden i cirkelbuen) skal normalt være fra 100 cm til 150 cm. Pilhøjden i buen skal være 1/5 af buens korde(Se ovenstående illustration).

Man afslutter normalt buesætningen med en halvbue for at undgå for mange smig hugninger.

Bredden af stenene i buemidten bliver højden på skiftegangen som skal være den samme vej over buen. Hjertestenen (den sten som forbinder to buer) vil have et diagonalmål, der er det samme højde på stenen i buemidten. Mål derfor altid hjertestenene på deres diagonalmål.

image 16

Stenene sættes på afstanden mellem studsfugerne og helst ikke under 1/3 af stenlængden. Af hensyn til forbandtet er der nødvendigt at indlægge ”springere”(Springere er under ½ af normal længde)

Buesætning med markering af midte

image 17

Denne sætning anvendes pga. den har en praktisk skilleline hvilket ofte anvendes til kørebaner hvor der er behov for spor. Buesætning kræver som andre buesætninger at chaussestene varierer med 3-4 cm.

Tværsætning

image 18

Tværsætning er en af de mest populære sætninger og kan også kaldes for ”normal” forbandt. Tværsætning benyttes ikke meget til kørebaner, men bruges langs fortove, terrasser m.v.

Tværsætning kræver nogenlunde ensartet sten.

Diagonalsætning

image 19

Diagonalsætninger bruges ofte ved smalle stræder og veje hvor der ikke er behov for vejmidte. Diagonalsætning forudsætter også at man har mange ensartet sten til rådighed. For at undgå smig hugningerne afslutter man normalt med en halvbue.

V-sætning

image 20

V-sætning bruges ofte på veje hvor man har brug for at vise/markere vejmidten. Sætningen giver et en flot normal diagonal sætning. V-sætningen forudsætter at man har ensartet sten til rådighed.

Påfuglemønster

image 21

Påfuglemønsteret bruges normalt hvor man gerne vil have et dekorativ element.

Påfuglemønster med pilhøjde ½ korde

Sætninger ved påfuglemønster udføres med halvcirkelbuer, som udgår fra buemidten af den foranliggende bue.

Hver cirkeldel udfyldes med chaussesten som sættes i cirkelbuer som støder til hovedbyen så det forbliver vidt muligt vinkelret.

image 22

Påfuglemønster med pilhøjde 1/3 korde

Vil man gerne have mindre spidse samlinger og færre hugninger kan man forskyde byerne. Derfor vil centrum for en given bue være placeret under toppen af den foranliggende bue. Buens korde sættes = 2 * R (buens radius) hvorefter man sænker centrum af buen til 1/3 R under toppen af den foranliggende bue. Buens højde vil derfor blive 2/3 R eller 1/3 korde. Den samlede højde på buen vil derfor blive formindsket og give en mindre spids samling.

image 23

Påfuglemønster med pilhøjde 1/4 korde

Vil man gerne have en endnu fladere bue kan man sænke centrum af buen med ½ radius under toppen af den foranliggende bue. Så får man en bue hvor pilhøjden er ¼ korde. Den samlede højde vil derfor blive formindsket til ½ af en fuld bue.

image 23

Har du valgt hvilke chaussesten du skal bruge? Ellers kan du se vores udvalg med over 25 forskellige chaussesten her

MODTAG NYHEDER

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og tricks til dit uderum.

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med inspiration til køb af haveprodukter, samt information om tilbud, nyheder og konkurrencer. Du kan forvente 1-2 mails månedligt. Du kan altid framelde dig direkte i mailen du modtager. Du kan læse mere om vores behandling af personoplysninger i vores persondatapolitk
ANDRE LÆSTE OGSÅ
GRATIS OPBEVARING

Opbevar i op til 8 uger

HURTIG LEVERING

Indenfor 3-5 dage

KUNDER ELSKER OS

4,6 på trustpilot

SIKKER BETALING

Visa / MasterCard / Mobilepay