Vis filter

Viser alle 17 resultater

Bredt udvalg af brosten

I vores sortiment findes der mange forskellige typer af bl.a. granit og andre naturmaterialer. Vores sortiment strækker sig fra små brosten som også kaldes halve til store brosten.

Vores brosten fås bl.a. i farverne:

  • Grå brosten
  • Mørkegrå brosten
  • Sorte brosten
  • Røde brosten
  • Nordisk brugt (Blandet farver)

Brostenene er unikke fra sten til sten da de er et naturprodukt. Det betyder at der kan være farveforskel og forskellige strukturer i fladen. De fleste af vores brosten er enten hugget eller skåret ud, men det er også muligt at købe brugte brosten som bl.a. stammer fra gader i Danmark.

Store brosten

Store brosten bliver i normal tale ofte blot kaldet for brosten. Store brosten er kendetegnet ved at de er over 10 cm i højden. De store brosten fås i normalt i mange forskellige materialer som natursten, sandsten og granit. Vores store brosten starter i størrelsen 14x14x20 og kan måle helt op til 14-17×21-25×14-17 cm.

Små brosten

Små brosten kaldes også for halve brosten. De må brosten er kendt ved at være mindre end 10 cm i højden. De små brosten kendes også ved at have en længde over 11 cm. Vores små brosten fås bl.a. i naturmateriale belgisk sandsten og granit. De små brosten starter fra 11-14×13-21×2-4 cm og måler op til 15x20x4-6 cm.

Toppede brosten

Toppede brosten er et gammelt begreb man ikke ser så tit mere. De toppede brosten er brosten som er særligt udvalg på grund af dens form. Toppede brosten er typisk ikke bearbejdet og har mere runde kanter. En belægning af toppede brosten giver en ujævn og særdeles rustik belægning. Når man køber brosten i dag, vil man ofte købe en brosten der har fået en form for bearbejdning og dermed ser man sjælden de toppede brosten i dag.

Brosten pris

Brosten har mange forskellige priser alt efter hvilken størrelse og farve man vælger. Brostenens pris afhænger også af hvilket materiale man vælger. Normalt er granit brosten den billigste type af brosten. I vores udvalg af brosten har vi gjort det muligt at købe stykvis, men også købe i paller. Vores små brosten starter ved ca. 17 kr. pr. stk. helt op til ca. 58 kr. pr stk.

Hvordan bruges brosten?

Brosten er en robust og stærk sten som har masser af anvendelsesmuligheder. Stenen benyttes ofte til kanter ved ens belægning eller som bede på grund af dens højde. Stenene kan dog også bygges som en støttemur hvor man murer / fuger stenene sammen.

Det ses også at brosten bruges til belægninger af stier, indkørsler, cirkler, terrasser. Brosten er en særdeles solid belægning som nemt kan holde til dagligt slid fra både kørende og gående trafik.

Hvordan vedligeholder og renser man brosten?

Brosten behøver som sådan ikke vedligehold, men kan renses hvis de bliver beskidte eller rammes af alger.

Hvis brosten bliver ramt af alger, kan man påføre algefjerner som virker indenfor kort tid. Hvis man ikke vil bruge, algefjerner kan man højtryksrense stenene.

Brosten terrasse

Brosten enten lægges som belægning som man kender fra gamle gader i storbyer – her lægges stenene enten lige for hinanden eller som halvforbandt. Stenenes størrelse gør den nem at arbejde med og giver masser af spil til mønster.

Når man lægger brosten, anbefaler vi at man laver det samme underlag som en belægning af bl.a. granitfliser.

Hvis brostenene skal lægges i en indkørsel, anbefaler vi et underlag af:

  • 12 cm stabilgrus
  • 3 cm flisesand

Brosten på terrasser fuges ofte enten med rompox eller stenmel.

Brosten Indkørsel

Uanset om man vælger små eller store brosten giver brosten som indkørsel sten som er yderst stabil og slidstærk. Brosten kan benyttes i indkørsler fra 4 cm i tykkelsen da dens bredde og længde ikke giver en så stor overflade. Brosten i ens indkørsel anbefales at lægges som en normal flisebelægning. Vi anbefaler at man laver et underlag af ca. 12 cm stabilgrus som er komprimeret og herefter et lag af 3 cm afretningssand. Vi anbefaler at man bruger en hammer til at små brosten ned i sandet så den står mere stabil.

Når man har lagt sin indkørsel af brosten anbefaler vi at fuge med enten stenmel eller Rompox D1.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster brosten?

Prisen på brosten varierer alt efter hvilken farve og type man vælger. Normalt kan man finde brosten fra 20 kr. pr. sten.

Hvad vejer en brosten?

En typisk brosten i målene 14x14x20 cm vejer omkring 11-12 kg pr. stk.

Kan jeg lave et bål sted af brosten?

Vi anbefaler ikke at man laver et bål sted af granit eller andre porøse sten da de kan sprænge. Vi anbefaler her stentyper af beton.

Hvor store er brosten?

Brosten er typisk i størrelsen 14x14x20, men kan fås helt op til 14-17×21-28 cm. Brosten fås typisk også i halve brosten (Halv højde)

Hvorfor hedder det brosten?

Navnet ”Brosten” stemmer fra 16. århundrede tallet hvor man uskiftede træbelægning til granit og dermed blev kaldt ”stenbro / brosten”