Sådan fuger du belægningstegl
Fugning af belægningstegl er en vigtig proces, der bidrager til både stabilitet og holdbarheden af din belægning. Fugesand, også kendt som flisesand eller flisegrus udgår cirka 30% af belægningens samlede styrke.
Hvorfor er fuger vigtige?
Fugerne mellem dine belægningstegl fungerer som både støddæmpere og stabilisatorer. En korrekt fugning beskytter mod vertikale belastninger, som ellers kan skade teglene. Fuger er også med til at forhindre kantskader, som opstår, når klinkerne lægges kant mod kant. Hvis der opstår huller i fugerne, kan vand trænge ned og give opblødning, der over tid kan føre til sætninger og frostskader. Derfor er det vigtigt at bruge den rigtige fugesand af god kvalitet og kornstørrelse.
Sådan fuger du dine belægningstegl rigtigt
Følg disse trin for at sikre, at fugning af din tegl udføres ordentligt, og at resultatet holder længe.
Vælg det rette fugesand
Det første trin er at vælge en korrekt type fugesand. Anvend en type, der indeholder sandkorn med passende størrelse – f.eks. en kornstørrelse på 0-4 mm. Vasket grus er et naturligt produkt. Strandsand bør undgås, da det er rundkornet og let blæser væk, og stenmel kan give misfarvninger på klinkernes overflade.
- Bemærk: Vi anbefaler ikke ukrudtshæmmende fugematerialer som NoGrow, da disse kan skabe skjolder og udtræk på klinkerne.
Fugeafstand på 3-5 mm – er vigtigt!
Når du lægger belægningstegl, skal der være en fugeafstand på 3-5 mm mellem klinkerne. Det sikrer at fugesandet kan komme ordentlig ned mellem stenene og skabe en stabil fuge. Hvis klinkerne ligger for tæt, kan det lave kantskader, da belastningen ikke bliver fordelt korrekt, og fugematerialet ikke får mulighed for at udfylde mellemrummet.
- Tip: Sørg for at klinkerne har en ensartet fugeafstand – det kompenserer for små måltolerancer. Hvis klinkerne lægges helt tæt, vil du også skulle bruge flere klinker.
Fej fugesand ned i fugerne
Når teglene er lagt, er det tid til at fylde fugerne med fugesand. Dette gøres bedst i tørt vejr, da fugtigt fugesand kan danne broer mellem stenene, hvilket vil forhindret sandet i at fylde fugerne helt. Brug en kost til at feje fugesandet diagonalt og vinkelret ned i fugerne for nemmest fyldning.
Når du har fuget
Efter du har fuget første gang, kan du bruge en pladevibrator til at komprimere overflade. Komprimeringen hjælper med at sætte teglene fast of fylde fugerne helt. Brug en vibrator med vulcolanmåtte for at undgå at beskadige klinkernes overflade.
Efterfugning
Når der er komprimeret, skal belægningen fejes ren med en blød kost for at fjerne overskydende fugesand. Du skal også løbende tjekke at fugerne er blevet helt fyldt, hvis den ikke er det, bør du fuge fugerne op.
Gem det overskydende fugesand tørt, så kan du fylde fugerne op løbende.
Vedligeholdelse af fugerne
For at holde dine fuger og dermed belægningen intakt, bør du fylde fugerne op flere gange om året. Efterhånden som vejret og trafik slider på belægningen, kan fugerne blive delvist tømt, hvilket åbner op for ukrudt. En simpel overfejning med fugesand beskytter mod det, og hjælper også med at fjerne snavs og urenheder.
Afsluttende tips og opsummering
- Brug altid tørt fugesand for optimal fyldning
- Lad ikke fugesanden ligge på overfladen i lang tid; det kan danne misfarvninger
- Hold fugerne fyldte for at mindske ukrudtsvækst
- Brug ikke fugesand som NoGrow – det giver hvide plamager.
MODTAG NYHEDER
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og tricks til dit uderum.