Hurtig levering 〡 4,8 stjerner 〡Om osÅbningstiderVidencenter
Brug for hjælp? 97491452 / [email protected]

GØR DET SELV

Hvordan lægger man sandsten og limestone?

Skal du i gang med at lægge sandsten og limestone kan du bruges vores nedenstående guide til hvordan du lægger sandsten og limestone.

Før du går i gang

Før du begynder at lægge sandsten, er det en god idé at sikre, at du har alt det nødvendige udstyr og materiale klar. Når først arbejdet er i gang, er det rart at have alt på plads. Her listen over det typiske værktøj og materiale, man skal have klar.

  • Pladevibrator
  • Underlag til fliser
  • Stabilgrus
  • Brolæggergrus / afretningssand
  • Fugemateriale
  • Fliser til belægning
  • Kanter til kantafgræsning
  • Vinkelsliber
  • Beskyttelsesbriller
  • Arbejdshandsker
  • Kost
  • Skovl

Det er også en god idé at få lidt hjælp. At lægge en fliser er nemlig fysisk hårdt, så hvis du kan få hjælp af venner eller familie kan processen blive nemmere.

Hav styr på materialerne

Når du skal lægge fliser i haven, er det vigtigt at bestille dem i god tid, det er bedre at få lagt en ordre ind til levering, end at bestille det 2 dage før du skal i gang. Sørg for at du vælger sandsten og limestone der er godkendt til det danske vejr og har bestået danske test – det sikrer at du får sten af højeste kvalitet. Vores sandsten og limestone er godkendt til det danske klima af teknologiske institut.

Før du vælger hvilken sandsten du skal lægge, skal du tænke over om de skal være i mønstre, være stor eller små fliser. Størrelserne og formen på stenene har stor betydning på udtrykket på din belægning.

Når du skal lægge dine fliser, skal du bruge en del grus og sand, det er ofte mest økonomisk at bestille disse materialer lokalt, hvis det er et større projekt.

Til sidst skal du have bestemt hvilken type fuge du skal bruge mellem dine sandsten. Skal du bruge normalt fugesand, eller er det at foretrække et produkt, der hærder og bliver hårdt? Så har vi Rompox og fast fuge.

Vi anbefaler ikke at man anvender fugesand med tilsat kemi.

Underlaget til dine sandsten

For at sikre et stabilt og holdbart underlag, skal du starte med at grave ca. 30-35 cm jord væk fra området, hvor dine fliser skal ligge. Den jord, du graver væk, kan med fordel genbruges i havens bede, så intet går til spilde.

Når udgravning er færdig, skal du lægge et lag stabilgrus på 15 cm. Dette lag skal komprimeres grundigt, så det danner et solidt fundament. Ovenpå stabilgruset lægges ca. 10 cm brolæggersand. Det er afgørende, at underlaget er fast og stabilt – her kan en pladevibrator være til stor hjælp for at undgå at stenene synker – hvis underlaget er ujævnt eller blødt.

Inden du begynder at lægge naturstene, skal du sikre dig, at underlaget er helt plant. Dette er vigtigt for at opnå et pænt og lige resultat, hvor fliserne ligger stabilt og ensartet.

Hvis din terrasse skal ligge op mod et murværk, er det desuden vigtigt at sikre et fald på 1,5-2 grader, så vandet effektivt kan løbe væk fra muren.

Lægning af sandsten og fugning

Inden du går i gang med at lægge stenene, er det en god idé at løsne de øverst par millimeter af det øverst lag. Det gør det lettere for sandstenene, da de er fræset jævne på bagsiden, hvilket sætter sig præcist i underlaget, når du forsigtigt banker dem på plads med en gummihammer.

Når du skal til at lægge dine smukke natursten, er det vigtigt at tænke på farvespillet. Natursten kan variere meget i farve, så for at opnå et harmonisk og naturligt udtryk på din belægning, bør du blande stenene fra forskellige paller. Dette giver et varieret og levende udtryk, der fremhæver skønheden i naturstenene.

Når du lægger sandsten, lægger man dem på sandet, og går på det der er lagt. Træk snore for at holde retningerne og opnå nogenlunde samme fuge. Hvis der er skæve fliser eller andet, anbefales det kan bruge inde ved soklen eller bruges til tilskæring. Der kan også være enkle fliser der knækket i kasserne, så vi anbefaler at man bestiller lidt ekstra så man ikke står og skal vente på dem.

Fugning af sandsten

Når fliserne er lagt, kommer man til fugning, her kan man anvende almindeligt stenmel, som fejes ned i fugerne, ellers kan bruge vores Rompox eller FF fuge og få en fuge der hærder op og bliver hård, hvilket giver en mere holdbar fuge.

VI får ofte spørgsmål om hvilken type fuge man skal vælge, og her har de begge fordele og ulemper.

Faste fugematerialer hærder og bliver hårde, hvilke gør dem meget holdbare. Dog er de tilbøjelige til at sprække over tid, hvilket kræver reparationer. De er væsentlig dyre i indkøb og fugning og alle fliser skal ligge 100% stabilt inden fugning. Hvis en fuge vipper lidt, vil fugen ikke binde ordentlig.

Løse fugematerialer kræver efterfyldning og regelmæssig ukrudt bekæmpelse, men er billigere og mere fleksible. Ved løse fuger kan du nemt fylde mere fugemateriale på, når det er nødvendigt.

Ved lægning af tynde fliser, er det meget vigtigt at vælge et fugemateriale, der bliver fast efter udfejning. Det hjælper nemlig fliserne med at være stabile. Ved tynde fliser har det løse fugemateriale også nemmere ved at blive skyllet væk, da fugen ikke er særlig dyb.

Tips til dine nye sandsten

skæring af sandsten

For at opnå samme finish på de fliser der skal skæres, anbefaler vi at bruge en vinkelsliber eller vådskærer til at skære i stenene. Start med at skære cirka 2/3 igennem flisen, og knæk derefter resten af stenen over. På den måde får du et naturlig kløbet kant, der ligner resten af dine sandsten.

Når fliserne er lagt

Når alle fliserne er lagt, og inden belægningen fuges, er det vigtigt at feje eller skylle belægningen ren for at vurdere, om man har fået det farvespil man ønsker. Hvis man ikke har det, skal man bytte rundt på stenene før man fuger dem.

Vipper fliserne?

Hvis en flise ligger og vipper efter lægning, kan det skyldes der mangler materiale under den. Ofte kan dette læses ved at vand fugemateriale ned i fugerne, hvilket stabiliserer fliserne. Alternativ vil være at tage flisen op og justere underlaget, før den lægges igen. Der er normalt op til 10% af fliserne der skal omlægges eller justeres.

Har du valgt dine sandsten endnu?

Er du stadig i overvejelsesfasen og ikke har valgt dine sandsten endnu? Så kan du gå på opdagelse i vores sandsten sortiment.

MODTAG NYHEDER

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og tricks til dit uderum.

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med inspiration til køb af haveprodukter, samt information om tilbud, nyheder og konkurrencer. Du kan forvente 1-2 mails månedligt. Du kan altid framelde dig direkte i mailen du modtager. Du kan læse mere om vores behandling af personoplysninger i vores persondatapolitk
ANDRE LÆSTE OGSÅ
GRATIS OPBEVARING

Opbevar i op til 8 uger

HURTIG LEVERING

Indenfor 3-5 dage

KUNDER ELSKER OS

4,8 på trustpilot

SIKKER BETALING

Visa / MasterCard / Mobilepay