Sådan vedligeholder du belægningstegl
Belægningstegl kan en yderst holdbar løsning, der kan modstå det danske vejr, men for at sikre det holder i mange år, kræver en vis grad vedligeholdelse, hvis de også skal forblive flotte.
Tegl er holdbart
Tegl er et keramisk produkt, der laves af brændt ler ved meget høje temperaturer. Det gør dem ekstremt hårdføre og modstandsdygtige over for alt fra fugt, frost til syrer og baser. En af de store fordele ved teglklinker er, at de kræver meget lidt vedligeholdelse sammenlignet med andre typer belægninger. Los os gennemgå herunder hvordan du bedst plejer din teglbelægning.
Almindelig rengøring
Teglbelægninger er modstandsdygtige overfor almindeligt smuds og skidt, men det kan alligvel være nødvendigt at give dem en grundig rengøring fra tid til anden. Ved at holde belægningen ren undgår du ophobning af snavs, og gør rengøringen lettere.
- Fjern snavs: Start med at feje belægningen med en stiv kost for at fjerne løst skidt, blade og småsten. Tegl er modstandsdygtig overfor syrer, så kan kalk og mørtel kan fjernes med syrebaserede rengøring, men sørg for altid at følge producentens anvisning.
- Fedt og oliepletter: Tegl er generelt modstandsdygtig over for fedt, men uheld kan ske, og oliepletter kan opstå. Anvend et specialprodukt til fjernelse af fedt og olie og sørg for at skylle grundigt efter med vand.
Behandling af overfladeslør og udblomstring
Når du lægger nye tegl, kan du nogle gange opleve et hvidt slør, der kommer frem på overfladen. Det kaldes udblomstring og opstår, når vandopløselige salte fra underlaget transporteres til klinkens overflade.
- Let udblomstring: I de fleste tilfælde kan du simpelhen feje sløret væk med groft fugesand 0-4 mm, eller skylle det af med rent vand. Det vil ofte forsvinde af sig selv med tiden, særlig ved hjælp af regn.
- Meget udblomstring: Hvis sløret bliver, kan du bruge en højtryksrenser, men vær forsigtig – brug en lav trykstryrke for at undgå at skulle fuge belægningen igen. Hvis det ikke hjælper kan man bruge et stenrensemiddel der er beregnet til tegl – test altid på et lille område.
Vinterpleje af tegl
De danske vintre kan være hårde, men frygt ikke. Tegl tåler vintersaltning, men det kan give udblomstringer, vi anbefaler derfor at man bliver grus fremfor salt.
- Grusning fremfor saltning: Selvom tegl kan tåle salt, anbefaler vi at bruge grus til at skabe skridsikre overflader. Salt kan danne en skope på overfladen af teglene, som dog ofte forsvinder med tiden eller kan fjernes med fejning med fugesand.
- Undgå UREA-basede produkter: UREA og andre urinstofholdige produkter kan give hvide skjolder på belægningen og forårsage saltudblomstringer. Desuden er det heller ikke godt for miljøet og er flere steder forbudt.
- Brug en plastredskaber: Når du skal skovle sne anbefaler vi at bruge sneskraber af plast, da de giver mindst skader, hvis man kommer til at hakke i stenene.
Bekæmpelse af mos, alger og ukrudt
Tegl er hårdtbrændte og derved naturligt modstandsdygtige over for alger og mos, men i fugtige, skyggefulde områder kan det gro alligevel.
- Mos og alger: En simpel løsning er at sprede lidt grus ud på belægningen og feje det væk, hvilket ofte fjerner de værste belægninger. Hvis det ikke er nok kan området højtryksrensers – undgå for hård stråle da det kan løsne fugen og dermed kræve at man fejer fugesand igen.
- Ukrudt mellem teglene: Ukrudt kan fjernes manuelt med hænderne eller en ukrudtsbrænder. Du skal dog være forsigtig og kun bruge den kortvarigt, så den ikke påvirker selve teglen.
Vedligehold af fugerne
Fugerne mellem teglene er vigtige, da de sikrer stabiliteten af belægningen og beskytter mod forskubninger.
- Efterfyldning af fugemateriale: Fuger kan med tiden slides ned eller skylles væk, hvilket kan medføre, at teglene forskubber sig eller bliver ujævne. Efterfyldning med det korrekte fugemateriale kan løse problemet – sørg for at materialet låser, så det ikke bare vaskes væk med tiden.
- Valg af fugemateriale: Brug ikke for fint fugemateriale, da det kan skylles væk og dermed miste sin funktion. Brug eller ikke NoGrow fugesand eller stenmel. Brug fugesand med optimal låsevirkning som fugesand 0-4 mm.
MODTAG NYHEDER
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og tricks til dit uderum.